marți, 23 aprilie 2013

DESPRE PROSTIE, SAU DE CE TEZA RASPUNSULUI NUCLEAR OBLIGATORIU IN CAZ DE ATAC NUCLEAR ESTE O NEROZIE

UN MIC EXEMPLU

Sa zicem ca eu ma incaier cu un oarecare. Nu conteaza motivul: de la o insulta, o gluma proasta, din gelozie sau chiar si dintr-o situatzie accidentala: chestia e ca nici eu, nici X nu ne putem stapini nervii si ne luam la bataie. Cu pumnii, cu picioarele, ba chiar si cu vreun ciomag, daca ne pica in mina. Ne paruim deci, cu sau fara un motiv intemeiat.

Sa zicem apoi ca eu sint mai puternic si mai experimentat,si ii aplic adversarului meu o corectzie strasnica, ceea ce-l scoate din joc pentru o vreme, eventual cu vreo fractura la cap,un picior scrintit si-o mina rupta. Bineintzeles ca nici eu nu scap tocmai nevatamat, caci si X se bate cu furie, si pierd si eu vreun dinte, am vreo coasta rupta plus niste cucuie zdravene. Dar esentzialul este ca l-am posedat pe ticalos, fapt care ma face sa ma simt mindru: sint victorios !
X are la dispozitzie o gramada de metode legale de a imi cere socoteala: de la a chema politzia si pina la a ma da in judecata, cerind si despagubiri. Politzia imi poate da o amenda, iar tribunalul ma poate condamna chiar si la inchisoare, sau/si la plata unei reparatzii financiare consistente pentru starea in care l-am adus pe adversarul meu. E posibil ca pina si X sa primeasca vreo pedeapsa oarecare, caci noi doi ar fi trebuit sa ne rezolvam de la inceput diferendul pe cale legala, si nu sa ne paruim ca doi descreieratzi. Dar treaba este ca totul se poate deci aplana legal si fara alte altercatzii contondente.

Dvs cum atzi actziona,in continuare? Banuiesc ca atzi prefera calea legala, spre deosebire de mine si de celalalt nebun, care...

...Care, pentru a se razbuna, hotaraste sa ma ucida, vazind ca nu are mari sanse sa ma invinga pe cale directa. Si deci imi pune o bomba in locuintza mea, cind sint absent. Intimparea face ca, in momentul deflagratziei ,eu sa nu fiu acasa, dar explozia imi face casa praf, iar sotzia mea moare sub darimaturi.
Ce-atzi face in locul meu? Am mai multe variante la dispozitzie: de la a lasa oamenii legii sa-si faca datoria si sa-l inchida intr-o inchisoare sau intr-un balamuc, si pina la a-l ucide la rindul meu, pentru a-mi razbuna pierderea sotziei, deci de a-mi face singur dreptate -caz fara indoiala ilegal, dar totusi acceptat de cutume, caci a rasplati omorul cu omor este considerat de majoritatea oamenilor drept o dreapta rasplata. Sau chiar ii pot ucide si eu sotzia, ca sa-mi razbun moartea propriei mele sotzii, -desi e absolut imoral sa faci sa plateasca un nevinovat pentru crima comisa de un idiot. Aceasta metoda e nu doar imorala si ilegala, dar e si foarte urita, si m-ar dezvalui ca pe un caracter josnic si descreierat fara putintza de tagada.

FURIA...FURIA!...

Sa zicem ca eu insa nu ma multzumesc doar cu atit, caci furia mea este cumplita, si creierul mi s-a blocat in ura cea mai devastatoare. Am pierdut o fiintza iubita si practic intreaga avere, si viatza mea a fost amenintzata, ba si viatza copiilor si a cunoscutzilor, care ar fi putut sa se afle si ei in cladire cind aceasta a explodat. Deci nu doar ca nu am impresia ca moartea ucigasului m-ar putea despagubi, dar mi se pare ca omul acela e un monstru rasarit din monstri si producator de monstri. La un nivel inalt al socului creierul nu mai reactzioneaza normal, si nebunia isi arata coltzii. asa incit hotarasc sa iau o masura radicala . Nebuneasca, dar radicala.

Deci ii pun si eu nenorocitului o bomba in casa, dar fac in asa fel incit sa o detonez in cursul unei petreceri, in care practic toata familia lui X este adunata la un loc, si deci pot sa piara totzi, de la cei mai batrini si pina la cei mai nevirstnici. Casa lui X sare si ea in aer, in toiul petrecerii, si doar citziva scapa. Mor in deflagratzie X, sotzia lui, parintzii, aproape totzi copiii lui si citziva prieteni de-ai acestuia.

Ma simt eu fericit ?! Probabil, sau cel putzin consider ca aceasta baie de singe este intr-adevar o osinda ce spala cu prisosintza singele sotziei mele. Creierul meu exaltat nu mai distinge binele de rau si nici monstruozitatea de dreptate, si deci voi gasi o multzime de scuze neghioabe pentru a-mi justifica actul meu criminal prin care am condamnat la moarte (si) niste nevinovatzi pentru greseala unui singur vinovat. Nebunii isi gasesc oricind justificari pentru neroziile cele mai mari, si nu se considera nicicum vinovatzi. Doar daca dam drept exemple pe unii ca Hitler, Stalin, Pol Pot,Saddam sau bin Laden, si isi da seama oricine despre ce vorbesc.
Nu sint ,poate, fericit, dar ma simt puternic. Nu doar pentru ca am spalat crima cu crima, ci si pentru ca am demonstrat ca sint un ins capabil de orice . Un om de care este bine sa te feresti. Sint deci mindru, trufas chiar!
Dar...

SARABANDA NEBUNIEI

Cei ucisi de mine au si ei rude si prieteni. Unii poate intregi la minte,dar destui la fel de nerozi ca si mine sau ca X. Moartea rudelor si apropiatzilor lor le-a turnat venin in suflet. Vor, deci, pielea mea, -ceea ce nu-i tocmai o chestie gresita, caci fapta mea cere o pedeapsa exemplara. Insa ,cum eu ma ascund de furia lor la rudele mele din satul Asau, din judetzul Bacau, si cum aceste rude refuza sa ma predea, supravietzuitorii masacrului iau o masura radicala: bombardeaza cu rachete tot satul Asau -ca sa fie siguri ca eu nu scap cumva- si-l rad de pe fatza pamintului cu mine cu tot, si cu totzi locuitorii.

Acum, ca intr-o avalansa provocata, bulgarele devine tot mai mare... Cei din Asau au si ei rude si prieteni. Cum ucigasii asauanilor s-au refugiat la Craiova, acesti asauani bombardeaza cu rachete si mai puternice Craiova, si o distrug total. Iar craiovenii supravietzuitori, ca sa nu fie mai prejos, arunca citeva bombe atomice sau chimice peste judetzul Bacau, si-l fac bucatzele... Iar bacauanii care scapa bombardeaza atomic toata Oltenia... Oltenia lichideaza Moldova... Moldova distruge Romania si o parte din Ungaria... Ungurii ataca nuclear toata Europa de Est, care distruge toata Europa si juma' din Rusia... Apoi Dispare si America... Terra... Ba sint in stare sa lichideze si planeta Marte, ca tot au trimis americanii o sonda pe-acolo... etc....etc...

Va vine sa zimbitzi, nu-i asa? De la o bataie intre doi cretini se ajunge la distrugerea unei tzari, ba si a intregii planete! In loc sa fie pedepsitzi X si Doran, cei care au inceput cu crimele lor idioate, altzi idiotzi la fel de mari, care au si posibilitatea si mijloacele s-o faca, ucid familii si populatzii intregi, fara sa-i intrebe macar pe cei pe care ii antreneaza in actziunile lor sinucigase daca sint de acord sau ba cu pedeapsa pe care intzeleg ei sa o aplice nu doar vinovatzilor, dar si tuturor celor care se gasesc in jurul acestor vinovatzi, de parca acesti oameni care n-au nimic de-a face cu criminalii si actziunile lor ar fi niste pietroaie pe care le potzi arunca in aer ca sa-tzi faci tu drum ! Cita nesimtzire !

TOT UN RASPUNS DE OAMENI NEBUNI...

Poate va intrebatzi ce legatura poate fi intre titlul acestui articol si o nebunie pornita de la o bataie ordinara inre doi dezaxatzi. Vi se pare ca nu e nici o legatura ?! Ia uitatzi-va mai bine !

Sa zicem ca intre doua state posesoare de de rachete nucleare se iveste un conflict. Sa zicem, intre Pakistanul islamist si proamerican, si India vedica si cam prorusa. Un oarecare general pakistanez, cu creierul facut arsice de paranoia sau de droguri decide sa apese pe buton. Si deci mai multe rachete nucleare lovesc India. Ce vor face indienii in acest caz ? Ce spune strategia de razboi atit de impamintenita in ultimele decenii, deceniile armei nucleare ? Cum trebuie RASPUNS in cazul unui atac atomic, dupa directivele politice si militare din ultimii cincizeci de ani ?
Din nefericire, raspunsul universal acceptat in lumea asta de nebuni si de idiotzi este unul singur: statul atacat cu arme de distrugere in masa raspunde OBLIGATORIU la rindul sau cu arme de distrugere in masa. Deci India ar fi practic FORTZATA sa atace la rindu-i nuclear Pakistanul, doar pentru ca un neghiob, numit de altzi neghiobi intr-un post ce-i permite sa aiba acces la atomica, a luat o decizie gresita si criminala.
Deci, in acest caz, India si Pakistanul se distrug reciproc si dispar definitiv de pe harta. Dar nu numai ele. Caci ele -conform acelorasi directive politice neghioabe si sinucigase -TREBUIE neaparat sa atace si aliatzii militari ai tzarii inamice, in cazul de fatza Rusia si SUA, care la rindul lor trebuie sa atace China, Israelul, Anglia si Frantza... Dar si pe restul aliatzilor militari din NATO si pactele militare ale rusilor si chinezilor. Deci e OBLIGATORIU sa dispara in neant si Canada,Cuba, Romania,Ucraina,Germania, Japonia, Belarus, Iran,Italia,Armenia, Africa de Sud, Egiptul si Australia... pina ce nu mai ramine picior de om pe toata planeta.

Si uite-asa , de la o simpla greseala comisa de un singur individ tarat se ajunge exact la situatzia prezentata de mine in prima parte a articolului. Populatzii intregi, natziuni inocente, sint antrenate in moarte fara sa le ceara nimeni parerea. Atacul unui idiot duce la disparitzia vietzii pe Pamint.

ECHILIBRUL... DEZECHILIBRATZILOR

Vetzi spune poate ca este fatal sa se intimple asta. Ca singura cale de a preintimpina un holocaust nuclear s-a dovedit a fi echilibrul marilor puteri nucleare care, amenintzindu-se reciproc s-au constrins astfel sa se teama si sa amine punerea in practica a unui atac nuclear. Adica, temindu-se de raspunsul nuclear, marile puteri s-au ferit sa atace cu arma nucleara, desi armele de acest fel au devenit din ce in ce mai puternice si mai perfectzionate de la an la an, si s-au fabricat din ce in ce mai multe. Echilibrul nuclear, ce mai ! Toata lumea stie!...

Dar nimeni nu s-a intrebat: cum poate sa fie NORMAL ca niste oameni -puternici, si poate foarte inteligentzi, dar totusi OAMENI, si deci capabili sa clacheze si sa greseasca - de ce deci niste indivizi oarecare sa poata detzine in miinile lor o asemenea putere inspaimintatoare si foarte versatila, care in caz de eroare ar putea distruge nu doar doua trei armate, ci insasi viatza pe Pamint ?! Cine garanteaza ca Obama,Putin sau Hollande -de exemplu- nu vor claca vreodata in fatza vreunei amenintzari mai mult sau mai putzin reale ,si nu vor declansa, din prostie, apocalipsa atomica ? De ce TREBUIE sa li se dea in mina unor indivizi de multe ori alesi pe cai obscure - soarta intregii planete ? Si de ce ar trebui sa pierim cu totzii doar pentru ca niste dementzi s-au hotarit sa-si dea cu maciuca-n cap ?! Alta solutzie nu exista? De ce? Dar a cautat cineva vreodata o asemenea solutzie?...

CUM AR ARATA SOLUTZIA IDEALA

Ce-i drept, e drept: solutzia care sa previna un atac atomic si un raspuns la fel de atomic trebuie sa fie cam tot atit de dura incit niciodata altzi posesori de arme nucleare sa nu mai aiba intentzia macar de a le folosi pentru a ataca vreun inamic oarecare. Cei mai multzi analisti politico-militari sint insa ferm convinsi ca nu exista de fapt alte solutzii de a raspunde la un atac nuclear decit tot atacul nuclear. Altceva tot atit de impresionant si eficace nici nu se poate imagina, ne spun ei, ritosi, de decenii intregi. Asa au fost "dresatzi" de-atita vreme sa gindeasca, asa i-au convins politicienii si militarii sa priveasca lucrurile, asa s-au blocat in gindire ei insisi, si deci asa vor privi lucrurile pina ce vor muri. Sau pina ce cineva le va oferi o alta varianta credibila, ceea ce nu s-a intimplat inca. Deci am avea de-a face cu un adevar imuabil. Trist, infricosator, nebunesc si urit, - dar adevar valabil pe veci! Sau poate nu ?!...

In teremeni generali, solutzia care sa inlocuiasca idiotzenia raspunsului atomic la un atac atomic ar trebui sa contzina obligatoriu urmatoarele elemente:
-Solutzia sa nu determine obligatoriu aneantizarea populatziei de pe teritoriul statului agresor.
-Deci sa nu necesite mai ales utilizarea unor mijloace de distrugere in masa.
-Solutzia sa fie totusi atit de severa incit sa determine statele posesoare de arme de distrugere in masa nu doar sa nu le mai foloseasca vreodata, ci sa si renuntze definitiv la aceste arme, mai devreme sau mai tirziu.
-Solutzia sa poata fi aplicata nu doar de asa-zisele "mari puteri militare" ci inclusiv de statele mai mici, adunate insa sub o conducere comuna, caci "marile puteri" nu vor renuntza niciodata de bunavoie la trufasa lor reprezentativitate.
-Solutzia sa ofere o reparatzie pe masura statului atacat cu arma nucleara, in asa fel incit pierderile suferite de populatzie (in numar), de economia si viatza sociala a statului atacat sa fie recuperate si chiar rasplatite.
-In sfirsit, solutzia sa fie aplicabila inclusiv pentru statele foarte mari si puternice, nu doar pentru statele mai slabe dpdv economic sau militar.

Greu, ce-i drept de gasit o asemenea solutzie, mai ales datorita faptului ca marile puteri nucleare sint in general state foarte dezvoltate din punct de vedere economic, si nu sint deloc dispuse sa renuntze la placuta si atit de imbatatoarea putere de a guverna cu nesimtzire peste destinele celorlaltzi. Deci scrisnetele dintzilor acestor uriasi dezechilibratzi ce investesc prosteste gramezi de bani intr-un joc de sinucigasi, a fost si va ramine asa-numitul "ËCHILIBRU NUCLEAR". Buna gluma! Echilibrul... dezechilibratzilor !

O SOLUTZIE POSIBILA

Nu stiu cit de buna este solutzia gasita de mine, dar stiu ca deocamdata este PRIMA varianta aplicabila la idiotul si periculosul RASPUNS NUCLEAR OBLIGATORIU. Daca se vor gasi alte solutzii, mult mai bune, sa fie intr-un ceas bun, si sa fie implementate imediat, si cu succes !
Pina atunci, haidem sa aruncam o privire asupra acestei solutzii, si vom analiza mai apoi daca este chiar buna, oportuna ,realista sau nu. Oricum, in lipsa altor variante momentane, merita sa ne oprim putzin asupra ei, avind in vedere ca problema este urgenta , si nu e doar vorba de viatza noastra, dar si de sanatatea si linistea intregii umanitatzi. Deci...

Iata cum vad eu solutzia:
Sa zicem ca un stat imaginar oarecare: MORDONIA, ataca nuclear un alt stat, sa zicem: CARTALIA. Un general cretin, un politician dezaxat sau chiar un lider religios dement nu gasesc alta varianta de a raspunde la un atac cartalian realizat cu arme conventzionale decit sa bombardeze Cartalia cu racheta atomice. Distrugeri uriase (multe definitive), milioane de iradiatzi,alte milioane de refugiatzi in alte state, economia (mai ales agricultura) facuta zob,nori radioactivi inclusiv deasupra altor state, teritoriul Cartaliei devenit un pustiu pentru o lunga perioada de timp, populatzia cartaliana socata si incapabila sa-si revina pe moment, etc...etc... Un dezastru,ce mai, si nu doar la nivel statal, ci si la nivel regioinal

Daca ar fi sa ne luam dupa nimunata si bine gindita strategie de raspuns inoculata de politicienii si militarii actuali, cartalienii si amicii acestora ar trebui sa bombardeze si ei Mordonia si pe aliatzii acesteia, totul degenerind in celebrul holocaust care sa faca viatza pe Terra imposibila. Dar...

Sa zicem ca nu se mai aplica metoda raspunsului nuclear obligatoriu, ci metoda asimilarii definitive. Ce-o mai fi si metoda asta?! Pai...

-In primul rind, nu se mai raspunde cu arme de distrugere in masa, caci se urmareste recuperarea in stare buna a teritoriului statului agresor.Acest stat agresor este ocupat de armatele statelor vecine sau de o coalitzie internatzionala, cu sau fara lupta.
-Apoi, intregul aparat de stat mordonian este desfiintzat definitiv,ca si statul insusi.Incepind din acelasi moment statul MORDONIA nu mai exista, teritoriul ocupat de acesta fiind considerat teritotiu liber.
-Cei vinovatzi de producerea atacului nuclear (politicieni si militari) sint judecatzi si condamnatzi de un tribunal internatzional de tipul celui de la Nurnberg, tzinindu-se cont de gravitatea faptelor comise.
-Teritoriul fostului stat Mordonia este depopulat, toata populatzia locala fiind deportata pe nuclee familiale in restul statelor de pe glob
-Limba mordoniana si cultura acesteia vor fi interzise, familiile deportate fiind obligate sa adopte limba si obiceiurile din statele in care au fost stabilite. Copiii mordonienilor vor invatza obligatoriu in scoli in limba statului adoptiv.Asociatziile culturale, presa,literatura in limba mordoniana vor fi interzise cu desavirsire, iar raspindirea familiilor deportate se va face in asa fel incit sa nu poata exista posibilitatea de a se intruni. Practic, la fiecare comunitate de cinci sute de oameni va fi alocata o familie de mordonieni, nu mai mult.
-Orice incercare de a reface legaturile culturale in limba mordoniana vor fi reprimate cu asprime, familiile vinovate fiind realocate in alte teritorii.
-Teritoriul fostului stat Mordonia va fi colonizat cu familii din statele in care mordonienii au fost adoptati, iar o parte din teritoriu (pina la 50%,maxim)va reveni statului Cartalia, ca despagubire de razboi.
-Statele care mai detzin arme nucleare sau de distrugere in masa trebuie considerate de catre comunitatea internatzionala drept state teroriste, indiferent de marimea si puterea lor economica, -si izolate. Trebuie sa se faca asupra lor presiuni econimice si politice, pentru a le determina sa renuntze la asemenea arme, definitiv.
-De asemenea, avindu-se in vedere ca marile puteri si pericole nucleare (statele capabile singure sa creeze un holocaust nuclear prin doar arsenalul lor -in spetza Rusia, SUA si China)-sint state uriase si greu de controlat, trebuie ca aceste state sa fie farimitzate, mai ales politic. Deci trebuie incurajate miscarile de descentralizare si crearea de regiuni independente politic pe teritoriul acestora.
-Statele neposesoare de arme nucleare trebuie sa renuntze la orice fel de cooperare militara cu statele posesoare de asemenea arme.De asemenea, sa impuna embargouri economice si politice acestor state, pina cind acestea vor accepta dezarmarea nucleara totala neconditzionata, sub control internatzional.
-In sfirsit, orice incercare de a mai produce arme de distrugere in masa trebuie reprimata temeinic si imediat, iar politicienii si savantzii care incearca asa ceva izolatzi imediat.
-De asemenea, pe viitor trebuie sa li se interzica oamenilor bogatzi, in special afaceristilor ,sa mai poata fi alesi in functzii administrative importante, caci acestia sint cei care au interesele cele mai mari de aparat, si ei sint cei care sint dispusi oricind sa produca arme care sa le sustzina interesele, fiind dispusi inclusiv sa produca arme de distrugere in masa pentru a-i amenintza pe cei care le contesta metodele de a se mentzine peste ceilaltzi. Oricit ar parea de curios, niciodata oamenii cu mijloace modeste nu s-au gindit sa distruga lumea in care traiesc! Doar niste tipi tzicnitzi de prea mult trai bun se pot gindi la una ca asta! Ca sa nu mai vorbim ca producerea de arme de distrugere in masa este una dintre cele mai profitabile afaceri!

E BUNA?... NU-I BUNA?...

Poate vetzi sustzine ca e o pedeapsa mult prea severa pentru statul agresor, si ca ar fi inuman sa distrugi o cultura intreaga doar pentru prostia unor politicieni si militari fara creier.
O fi, dar trebuie sa recunoastetzi ca amenintzarea cu asemenea represalii este cel putzin la fel de inspaimintatoare ca si aceea cu un raspuns atomic. Si sa nu uitam ca in joc este intreaga umanitate, si nu doar doua popoare care se extermina reciproc, iar faptul ca populatzia statului agresor nu este totusi aneantizata fizic pledeaza pentru metoda propusa de mine.

Sa nu uitam, de asemenea, ca totusi calea cea mai sigura de a scapa de pericolul aneantizarii planetare totale ar ramine distrugerea benevola a intregului stoc de arme de distrugere in masa si interzicerea definitiva a producerii de asemenea arme, dar pina ce o asemenea politica va deveni realitate va mai dura ceva vreme, iar marile puteri nu vor sa renuntze cu usurintza la atit de placuta senzatzie pe care tzi-o da posibilitatea de a te juca de-a Dumnezeu si (mai ales) de-a Diavolul cu viatza ta si-a celorlaltzi.

Nu traim intr-o lume perfecta, condusa de oameni intregi la cap si asezata pe fagasuri firesti, ci ne balacim intr-o oala de interese jalnice si meschine, intr-o lume bazata pe legea celui care e in stare sa insface cit mai mult.E o lume in care valizele nucleare pe care le trambaleaza sefii de state nucleare peste tot sint vazute drept chestii normale, desi nu sint decit cutii ale Pandorei puse in miinile unor oameni care gasesc ca este normal ca toata lumea sa piara daca un nebun ii ataca pe ei. Eu m-am saturat ca viatza si sigurantza mea si alor mei sa depinda de descreieratzi adunatzi in cluburi exclusiviste, si am oferit o solutzie. Imperfecta -deocamdata- ca toate solutziile realizate de un singur om, dar sint sigur ca se va gasi cine sa o imbunatatzeasca, pentru ca lumea asta totusi nu e alcatuita doar din idiotzi.

Iar daca are cineva o solutzie mult mai buna si aplicabila imediat, il rog -il rugam- sa ne-o prezinte cit mai repede. La cit de multzi dementzi conduc astazi destinele planetare ,ma tem ca pina ce se vor pune "inteligentzii" lumii in acord asupra acestei probleme, lumea risca sa capete dimensiuni mult mai mici. Atit de mici incit s-ar putea sa incapa toata intr-o banala cutie de chibrituri. Sau in alveola ce acopera un banal buton. Eventual,un buton rosu.
De-ala atomic!

Dan Doran

Un comentariu:

  1. Cam hazardata solutia, dar trebuie sa recunosc ca, cel putin pana in acest moment nu cunosc vreo alta opinie.Dar pericolul atomic este cat se poate de real, si merita sa dezbatem acest subiect. Cine ofera o solutie mai buna ?!

    RăspundețiȘtergere