miercuri, 18 septembrie 2013

MAIDANEZII CONTRA ROMANIA (I)

La inceput, erau putzini. Pina in anii nouazeci, marile santiere ale tzarii (foarte multe, si cu cantine ce puteau hrani chiar si sute de ciini de pripas) adunau cam totzi ciinii abandonatzi de oameni, din varii motive. Majoritatea ciinilor ai caror stapini fusesera mutatzi la bloc erau insa plasatzi prin curtile din cartierele de case ramase in picioare, caci e lucru stiut ca un ciine de paza bun e greu de gasit. Cu adevarat abandonatzi erau doar ciinii lipsitzi de calitatzi, cei prea agresivi, cei care murdareau prin case, urlau noaptea sau incepeau sa manince pasari. Iar acestia erau de obicei acceptatzi pe la diverse institutzii si alcatuiau un soi de "ciini de paza" ce se miscau liberi prin curtea institutziei si chiar si pe dinafara. Puii rezultatzi din imperecherile acestor ciini erau crescutzi fara nici un dresaj, si s-au transformat in ciinii salbatici ce au impinzit mai apoi orasele tzarii.
Mai apoi, dupa ce multe institutzii s-au inchis, sau au ramas fara cantine, si mai ales dupa ce santierele si-au sistat activitatea, fostii "ciini de paza" s-au dus prin oras, sa caute mincare prin tomberoane, si pe strazi au ramas. Cum niste dezaxatzi fara minte au inceput sa ii protejeze, opunindu-se violent si permanent prinderii acestora si hranindu-i in anumite locuri, in doar citziva ani numarul ciinilor salbatici a crescut pina la proportzii infioratoare, ajungind, pe la jumatatea anilor '90, cam la un milion de ciini , strinsi in haite imense, incit numai in Capitala erau pe atunci cam cinci mii de haite de 10-20 de potai fioroase.
Insa doar jumatate din ciinii ce formeaza indeobste o haita sint asemenea ciini fara stapin. Pe linga maidanezi (ciinii ce stau permanent pe strada) si ciini vagabonzi semisalbatici (cei care ies noptzile din incinta institutziilor), cam o treime sint ciini CU STAPIN, ce ies in fiecare noapte pe strazi iar ziua se intorc in curtea stapinului.Stapinii ii lasa liberi noaptea pentru ca au prostul obicei sa latre noptzile dupa totzi trecatorii si toate mitzele, si nu-i lasa sa doarma! Am stat in Bucuresti, in Militari, Cringasi, Titan si Ferentari, si stiu ce spun!
Cum este vorba despre ciini salbatici, nu se pune problema sa poata fi adoptatzi. Nu pot sta intr-un singur loc, ucid si maninca orice animal pe care pot pune botul (inclusiv catzelusii de pe strazi), nu stiu sa se comporte acceptabil intr-o curte si strica tot, latra cu furie fara rost si deranjeaza pe toata lumea, si nu suporta sa stea legatzi (cerintza minimala pentru ca un ciine sa fie considerat ciine de paza), -deci nu pot fi de folos nimanui. Cei care au incercat sa adopte astfel de ciini au renuntzat dupa un timp foarte scurt, caci potaile s-au dovedit veritabile calamitatzi cu patru picioare.
De aceea, campaniile de adoptare a unor asemenea ciini sint absolut ridicole si absurde. Ar putea fi adoptatzi doar ciinii CHIAR abandonatzi de stapini, dar nu se poate discerne ce ciini au fost efectiv abandonatzi, caci dobitocii care zbiara ca sint iubitori de animale latratoare nu vor sa primeasca asemenea ciini , deci stapinbii sint obligatzi sa-i lase pe strazi alaturi de restul maidanezilor, si in scurt timp se salbaticesc si ei.Singura solutzie ramine, din nbefericire , doar exterminarea lor in masa

Intre timp,o afacere extrem de profitabila s-a ivit la orizontul iubitorilor dezaxatzi de latratori. Campaniile de castrare lansate la cererea organizatziilor de dementzi javrofili au adus unor anumite cabinete veterinare zeci si sute de mii de euro, iar potaile astfel mutilate si abandonate apoi au pierit in chinuri groaznice, spre marea placere a diliilor ce se intitulau "aparatorii lor" .Milioane de euro aruncatzi de primarii pe fereastra,bani buni in buzunarele ïubitorilor" ce aduceau ciini la castrat, zeci de mii de agresiuni canine pe an,mii de mutilari graqve si citziva oameni ucisi, -iata un bilantz de care orice terorist ar putea fi mindru.In loc sa ia masuri drastice si sa extermine haitele de pe strazi, primariile isi bat joc de banii si de sigurantza cetatzenilor, acceptind prezenta unui pericol major pe strazi.
Caci in orice tzara civilizata din lume PRIMARIA este cea care raspunde de sigurantza orasului, mai ales cind prezentza unor animale potentzial periculoase devine un fenomen.

Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu