vineri, 15 noiembrie 2013

Sa vorbim despre gazele de sist

"VIITORUL TRIST: GAZELE DE SIST!" -asa suna un slogan al activistilor anti-Chevron de pe unul din fluturasii raspinditzi de acestia prin Barlad si satele din jur. Asa sa fie?

Sa fim bine intzelesi: nu vreau sa aud ca as fi vreun ins platit de chevroni ca sa le fac propaganda, sau ca as avea interese meschine in acest domeniu. Nu ii cunosc pe cei de la CHEVRON, si nici nu i-am simpatizat vreodata. Ba chiar au reusit sa ma si enerveze pe cind faceau masuratori prin Lalesti, caci au intrat ca animalele prin gradina mea (si ale altora) si au plantat jaloane indicatoare de parca ar fi fost pe tarlaua lu'ma-sa-n cur!Nici nu au cerut voie, nici n-au anuntzat ca sar gardul (pacat ca nu mai aveam dulau!), dar s-au comportat ca niste porcovani! Ca -cica- primisera acordul primariei , sta-le-ar acordul ala-n gitul alora care l-or fi dat! Mare pacat ca nu i-a luat lumea la goana atunci! Ca atunci chiar meritau!

Dar... Daca am stat io strimb si m-am gindit drept, dupa o analiza foarte serioasa am ajuns la concluzia nu doar ca explorarile si exploatarea gazului de sist din Vaslui este profitabila si de dorit pentru localnici, dar si absolut necesara. Si iata de ce:

1-In primul rind,necesarul de gaz al Romaniei este foarte mare, si nu poate fi acoperit din productzia interna clasica, iar rusii pun conditzii din ce in ce mai indracite pentru a livra gazul lor din ce in ce mai scump. Avem deci nevoie de din ce in ce mai mult combustibil, iar a lasa neexploatata o resursa de gaz ce nu se poate exploata prin mijloace clasice ar fi o mare timpenie.

2-Apoi, din cite stiu eu, numai americanii detzin tehnologia de exploatare a resurselor de combustibil din sisturi, deci degeaba ne-am screme sa cautam sa exploatam noi, romanii, aceste resurse. Daca ar exista in Romania vreo firma care sa poata exploata aceste depozite, as fi printre primii care as demonstra impotriva prezentzei yankee in trupul fraged si bogat al Romaniei!

3-Bazaconiile despre poluarea apei si cutremurarea mortala a localitatzilor m-au facut doar sa ma cutremur de ris.
Despre ce poluare e vorba?! E GAZ, nu petrol! Asta nu polueaza, ci doar da miros nesuferit apei, si asta atunci cind scapa in pinza freatica! Apa de la Barlad, care pute a sulf, e tocmai apa infestata cu gazul ala nenorocit, si din asta n-a murit inca nimeni!
Apoi,cutremure produse de explozii de sonde ,inca n-am prea auzit. Doar activistii bau-bau-isti au auzit de cataclisme provocate de explozii subterane ale unor sonde, pe la Radio-Shantz sau Miorlau TV! Iar daca ar fi posibil ca un cutremur sa se produca la o explozie de exploatare, e mult mai bine sa aiba loc la o data care sa fie anuntzata populatziei, iar aceasta sa-si ia masuri de sigurantza din timp, si sa se limiteze pagubele. Un cutremur se produce atunci cind o placa tectonica se ridica sau mai ales se coboara, frecindu-se de alta, cind tensiunile dintre cele doua placi au ajuns la maximum. Si oricum cutremurul se va produce, indiferent de cauza, fie ca e vorba de-o explozie subterana sau de prabusirea unei galerii de mina, si e mult mai bine sa fie provocat la o anumita data si ora stiuta de totzi. Oamenii ies din imobilele cu risc de prabusire,furnizarea de gaz, apa si electricitate se intrerupe, deci nu mai au loc incendii devastatoare, perderi de apa si electrocutari, iar daunele pot fi limitate mult. Dar e putzin probabil ca se va ajunge la un cutremur. Caci si nenorocita de sonda ar fi afectata, iar aia care au plantat-o n-au nici un chef sa ramina fara ea, deci stiu ce fac!

4-Dar lucrul cel mai important ramine crearea de locuri de munca, intr-o regiune foarte saraca si cu putzine posibilitatzi de dezvoltare. Nici un dobitoc ce zbiara contra chevronilor nu a intzeles ca sondele alea de rahat sint tocmai o oportunitate exceptzionala pentru comunitatzile locale rurale de a pune gheara pe slujbe bine platite, caci in industria exploatarii petrolului si a gazului se ofera salarii foarte mari. Totzi tzipa si urla ca nu sint bani si nu sint locuri de munca, dar cind vin niste idiotzi care accepta sa scoata gaz din piatra seaca (exact asta fac chevronii!) -le dau picioare-n cur, si se mai si mindresc cu asta! Cine dreacu' vretzi sa investeasca in zona asta, de unde in afara de nisip si de popushoi nu scotzi nimica ?!

Lasatzi-i pe nenorocitzii de americani sa-si piarda dolarii prin coclaurile noastre, asa va sfatuiesc eu! Chiar si daca nu vor gasi suficient gaz cit sa renteze, cel putzin in perioada de explorare tot vor angaja si citziva amarashteni locali, care vor avea ce sa puna pe masa. Caci nu e inca sigur ca sondele vor fi rentabile, si ca se vor instala (ma refer la cele de extractzie, nu la cele de explorare). Alungind fraierul plin de parale inainte sa il potzi jumuli e o dovada de prostie. O sa patzitzi ca si dobitocii din sindicatul de rahat de la SEMWANATOAREA Bucuresti, care i-au luat la bataie pe italienii de la NEW HOLLAND, ce venisera sa cumpere fabrica. Italienii si-au luat picioarele la spinare, iar peste numai citeva luni SEMANATOAREA a intrat in faliment si s-a desfiintzat. Boceau acuma aia mindrii ce ii luasera la paruit pe macaronari, caci au ramas cu totzii fara slujbe ! Ei voiau sa ramina totzi la vechile locuri de munca, si n-a mai ramas niciunul! Si azi bocesc, fraierii aia!
E drept, si oamenii care protesteaza la Pungesti au dreptate, cind cer sa fie demis dobitocul de prefect ce a contestat in instantza hotarirea consiliului local. Oricit ar parea de ciudat pentru politicieni,guvernul sau parlamentul nu pot hotari cum sa-si utilizeze resursele o comunitate locala, iar daca acea comunitate hotaraste printr-un referendum local ca o resursa sa nu fie exploatata, maharii de la Bucuresti nu pot obliga comunitatea respectiva sa permita acest lucru. Boul de prefect-dictator tre' sa se care cit mai repede. Cei de la guvern si cei de la CHEVRON ar fi trebuit sa duca mai intii o campanie de informare si de convingere a oamenilor, nu sa impuna hotariri gata luate ,ca unor vite fara minte.

Aceasta e deci opinia mea vizavi de gazele de sist. Toate pretinsele pericole ale prezentzei sondelor in zona vin de la dilii si habarnisti, si nu din partea unor specialisti in petrol si gaze. Iar locurile alea de munca va vor ajuta mult mai mult decit orice pomana oferita de Chitzcor Tonta si guvernul lui de rahat, de Base-Trascau,sau de Cioaba al Treilea al Indiilor moldovalahe. De gaz avem nevoie, si nu il putem scoate singuri din cataroaiele in care se gaseste. Iar alte posibilitatzi de dezvoltare pentru vasluieni nu se prea gasesc.
Tot ce va cer e sa va folositzi capul, si nu noada,concetatzeni ai mei infometatzi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu